Hari ini 17 Nov 2012, teman telah menuntut ilmu memasak nasi briani daging, ayam masak merah, daging masak kurma dan acar buah di Kolej Komuniti Batu Gajah Perak. Latihan memasak seperti ini belum pernah teman lakukan secara formal lebih-lebih lagi menimba ilmu dari seorang chef muda (23 tahun) yang nama baru meningkat naik. Nama chef tersebut adalah Chel Hairil yang kini mempunyai sebuah restoran sendiri di Universiti Teknologi Petronas. Jika nak tahu lebih lanjut tentang beliau beli majalah Aroma keluaran Oktober 2012.
Apa yang mengujakan dalam sesi latihan ini, hanya teman sahaja pelatih chef lelaki yang mengambil bahagian. Sebenarnya memang teman ni minat juga memasak jika ada peluang dan lapang. Kalau dapat pendidikan formal tentang masak, pastinya teman menjadi pesaing chef-chef ternama sekarang.
|
Ramuan-ramuan untuk nasi briani |
|
Chef Hairil sedang memberi taklimat |
Jom masak Nasi Briani (untuk makan 4 orang)
Bahan:
- 3 cawan beras basmathi
- rempah briani
- bunga lawang, cengkih dan kulit kayu manis
- sedikit rempah kurma
- 3 helai daun pandan
- 6 ulas bawang merah blend
- 6 ulas bawang putih blend
- 2 inci halia blend
- 1/2 bawang besar dihiris
- sedikit daun pudina
- sedikir daun bawang
- sedikit daun sop
- 1/2 tin minyak sapi
- sedikit garam
- sedikit pewarna kuning
- gajus
- kismis
- setengah cawan susu cair
- air mawar
- 3 sudu mayonis
Cara memasak:
- Panaskan sedikit minyak dan masukkan minyak sapi
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah diblend ke dalam kuali.
|
Ramuan siap dihiris yang perlu diblend |
- kemudian masukkan bawang dihiris serta bunga lawang, cengkih dan kulit kayu manis serta daun pandan
|
Masukkan daun pandan selepas ramuan dipanas |
- Masukkan rempah briani dan sedikit rempah kurma
|
Masukkan rempah briani dan sedikit rempah kurma |
- Panaskan ramuan sehingga pecah minyak
|
Ramuan briani siap dimasak |
- Selepas beras dibasuh, campurkan beras dengan setengah tin susu cair.
- Kemudian campurkan ramuan briani ke dalam beras.
- Tambahkan air secukupnya supaya nasi tidak keras atau terlalu lembik
- Masukkan sedikit garam secukup rasa
- Setelah itu on kan rice cooker.
- Ketika air di dalam rice cooker mendidih, masukkan daging yang telah siap dihiris ke dalam periuk nasi.
|
Nasi siap masak |
- Setelah nasi telah masak, campurkan daun sop, daun bawang, lobak, daun pudina dan lada dihiris ke dalam periuk
- Tambahkan sedikit susu pekat manis
- Tambahkan sedikit mayonis
- Gaulkan nasi dengan ramuan yang telah dimasukkan
- Tunggu sebentar. Setelah itu masukkan sedikit pewarna, kismis dan gajus
- Dan terakhir, renjiskan sedikit air mawar.
|
Nasi tambah untuk 4-5 orang sedia dihidangkan RM 20 |
Di akhir sesi, teman dianugerahkan majalah AROMA kerana teman satu-satunya peserta lelaki yang belajar memasak pada sesi tersebut hehehe, terima kasih Chef Hairil.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Komen anda akan disemak. Terima kasih