Ahad, Ogos 18, 2013

Panel Hakim Pertandingan KIK Jabatan Pendaftaran Negara 2013

Pada 1 Ogos 2013 lepas, teman telah diberi peluang untuk menghakimi pertandingan Kumpulan Inovatif dan Kreatif peringkat Zon Tengah Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia. Sebanyak tiga kumpulan yang mewakili negeri Perak, Selangor dan Wilayah Persekutuan telah menyertai pertandingan tersebut. Dalam pertandingan tersebut Kumpulan dari Negeri Perak telah menjuarai pertandingan dengan tersebut. Kumpulan ini juga turut akan bertanding di peringkat Negeri Perak dalam Konvensyen KIK Anjuran Kerajaan Negeri Perak 2013.

Dalam pertandingan ini tiga projek yang menarik telah dikemukakan iaitu kaunter kad pengenalan eskpress, alat untuk mengambil memandu pemohon IC membetulkan posisi semasa mengambil gambar dan mobil kaunter.

Dalam pertandingan pada kali ini, kekuatan kumpulan KIK adalah dari segi penguasaan dari segi proses kerja KIK dan dokumen sokongan. Dari aspek persembahan kumpulan pula, semua kumpulan menunjukkan prestasi yang memberangsangkan kerana menggunakan pelbagai strategi penyampaian. Namun dari segi kelemahan yang ketara adalah format surat menyurat serta carta perbatuan yang dikemukakan.

Pada keseluruhannya KIK di Jabatan Pendaftaran Negara mempunyai kelas yang tersendiri dan berupaya mengungguli jabatan-jabatan kerajaan yang lain.

Dari kiri Dr. Muniandy (Panel), teman, Pengarah JPNM Perak (Tn Hj Alias), Pengarah Selangor (Tn Hj Hazmin) dan Pengarah Wilayah (Hjh Norehan)


Wakil Selangor

Wakil Wilayah

Wakil Perak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih