.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012Khamis, Ogos 30, 2012

Blog Bermaklumat atau Cantik?


SEBAGAI pemilik blog, tidak lain antara perkara yang menjadi tujuan keutamaan adalah untuk berhasil mengekalkan tempoh pembaca atau pelawat berada di blog anda lebih lama. Ini akan meninggikan peluang untuk berkempen, menjual sesuatu dan sebagainya sama ada secara langsung mahupun tidak.

8 teknik di bawah adalah antara yang boleh dipraktikkan untuk mengekalkan pembaca lebih lama di blog anda. Tidak semuanya berkesan untuk setiap blog. Ini adalah kerana ada beberapa faktor lain yang juga turut menjadi faktor bersama misalnya ketokohan pemilik blog, tema perbincangan utama sesebuah blog, masa yang dimiliki pembaca pada waktu itu dan lain-lain lagi.

Bagaimanapun, elok sekali kalau dapat menggunakan gabungan beberapa teknik ini. Blogger besar mengaplikasikan kebanyakan daripadanya. Cubalah mana-mana yang berkesan untuk anda.. 

  1. Permudahkan navigasi blog. Anda seharusnya fokus kepada elemen yang paling penting pada blog anda. hanya tayangkan apa yang memberi impak besar, sementara aksesori blog yang lain hanya akan membuatkan pembaca anda berasa terganggu dan berserabut sahaja. Pelawat menjadi tidak fokus pada pembacaan mereka dan tidak tahu sama ada perlu klik iklan itu atau klik bahagian ini.
  2. Penggunaan warna yang minima. Blog anda seharusnya tidak terlalu berwarna-warni. Pilihan yang paling bagus adalah gabungan dua atau tiga warna tema yang terang. Lebih baik lagi kalau warna untuk setiap seksyen blog anda berbeza. Sebagai contoh – ruangan konten dan sidebar seeloknya tidak berwarna sama.
  3. Gunakan gambar atau imej dalam post. Sudah terbukti dan digunakan secara meluas oleh ramai blogger. Post yang disertakan imej adalah lebih menarik dan melegakan emosi pembaca berbanding post yang hanya mengandungi perkataan demi perkataan sehingga tamat. 
  4. Cipta logo/header dan tagline yang unik. Ini adalah perkara pertama yang mencorakkan tanggapan pembaca terhadap blog anda. Ia memberi kesan yang besar. Jadi jangan abaikan. Ciptalah header atau logo untuk tema blog anda kecuali anda memiliki nama yang sedia unik dan tiada duanya (terpakai dalam kes saya hehee..) untuk dijadikan identiti blog anda. Juga cari satu tagline yang berkuasa dan mampu menggambarkan keseluruhan blog anda dalam satu ayat pendek sahaja.
  5. Tambah butang ‘call to action’. Orang tidak buat kalau tidak disuruh. Jadi tambahkan butang ‘Share to Facebook’ atau ‘Tweet to Twitter’ dalam setiap post anda. Galakkan mereka meninggalkan komen juga seringkali berjaya membina hubungan rapat di antara pelawat dan blogger berkenaan.
  6. Tajuk yang menarik dan beremosi. Kalau tajuk post anda tidak mampu menarik perhatian sesiapa, jangan salahkan orang lain kalau tiada yang membacanya! Apalagi untuk menjadikan mereka lepak lebih lama di blog anda. 
  7. Isi yang mudah difahami. Walaupun anda merasakan post anda cukup bernas dan releven, tidak bermakna ia juga begitu pada pembaca anda. Jadi selalu pastikan informasi yang anda bawakan mudah dihadam oleh semua lapisan masyarakat, mudah diingat dan mudah diakses. Selalu pastikannya!
  8. Pecahkan kandungan kepada tajuk kecil. Kebanyakkan pembaca akan mengimbas dahulu kandungan. Saya tahu kerana saya juga melakukannya. Saya percaya anda juga melakukan serupa. Sekiranya anda menulis sebuah post yang panjang atau membincangkan beberapa topik sekaligus, pecahkan post anda kepada beberapa tajuk kecil dan bezakannya dengan menggunakan ‘bold’ atau jenis tulisan yang berlainan. Penggunaan warna juga elok tetapi pastikan ia tidak menjadi terlalu berwarna-warni. Satu atau dua jenis warna dalam satu post sudah memadai. Ini akan memudahkan pembacaan dan menyenangkan mereka mencari tajuk-tajuk kecil di dalam post tersebut. Misalnya – dalam post ini saya menggunakan ‘bold’ untuk memcahkan daripada satu teknik kepada teknik yang lain.

InsyaAllah dengan mengamalkan petua-petua ini, anda akan mampu mengekalkan pembaca lebih lama di blog dan seterusnya bolehlah ke langkah seterusnya misalnya menjana pencapatan, membina kredibiliti atau lain-lain tujuan yang sudah anda fikirkan. 

Sumber Asal: Bagaimana Mengekalkan Pembaca Lebih Lama Di Blog Anda? - Julmazli Dot Com 

Tiada ulasan :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by yob! ini teman la...

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih