.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012Selasa, September 06, 2011

Kesejahteraan Benar Rakyat

Pendapatan per kapita seringnya digunakan sebagai ukuran kekayaan dan kesejahteraan penduduk di dalam sesebuah negara, khususnya dalam perbandingan antara negara. Ia biasanya diungkapkan melalui mata wang antarabangsa yang biasa digunakan seperti euro atau dolar Amerika Syarikat. Pendapatan per kapita amat berguna bukan sahaja kerana ia dikenali secara meluas tetapi juga kerana ia menghasilkan statistik yang jelas dan mudah untuk pembandingan. Bagaimanapun, pendapatan per kapita mempunyai kelemahan sebagai ukuran kekayaan, khususnya apabila membandingkan negara-negara.

Justera, pendapatan benar merupakan penunjuk kesejahteraan yang lebih berguna kerana ia berdasarkan jumlah barang dan perkhidmatan yang dapat dibeli dengan pendapatan. Pendapatan benar ialah pendapatan seseorang atau negara selepas dilaraskan dengan kadar inflasi. Ia dikira selepas inflasi ditolak daripada pendapatan nominal. Sebagai contoh, pada 2010 Ali berpendapatan permulaan nominal ialah RM100. Jika pada 2011 kadar inflasi meningkat 10%. Dengan kenaikan kadar inflasi ini, harga umum ini meningkat dan menyebabkan barang atau perkhimatan yang berharga RM10 kini berharga RM11. Justera, dengan RM100, Ali hanya boleh membeli barang yang kurang berbanding pada tahun 2010. 

Oleh itu sempena slogan kemerdekaan Transformasi Berjaya Rakyat Sejahtera, teman mensyorkan supaya kita sama-sama melihat definisi kesejahteraan. Kita perlu menyelusur aspek kesejahteraan dan kekayaan benar rakyat dan individu sejenak. Pemimpin negara perlu memainkan peranan dalam Dasar Fiskal dan Kewangan dalam mengawal kenaikan kadar inflasi serta meningkatkan pendapatan nominal bagi masyarakat supaya kesejahteraan rakyat meningkat dan transformasi lebih signifikan.

Tiada ulasan :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by yob! ini teman la...

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih