.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012Ahad, April 28, 2013

Kolej Vokasional Mendepani Cabaran

Pada 24 hingga 26 April lepas bersama-sama dengan Bahagian Pendidikan Teknologi dan Vokasional telah melaksanakan latihan Kumpulan inovatif dan Kreatif (KIK) kepada para pensyarah kolej-kolej vokasional. Seramai 50 orang telah terlibat dengan latihan berkenaan dalam melahirkan para fasilitator yang berketrampilan di sekolah masing-masing. 

Sejak sekolah-sekolah teknik dan vokasional telah dinaik taraf kepada kolej, berbagai inisiatif telah diterokai. Ini bersesuaian dengan taraf organisasi mereka yang bakal mengeluarkan graduan bertaraf diploma. Selain mendapat pengiktirafan dari MQA, visi dan misi BPTV amat ke hadapan dalam mencari kelainan berbanding institusi sekolah harian dan asrama penuh biasa. Pada ketika ini terdapat 72 kolej vokasional dan 11 kolej vokasional yang bakal dinaik taraf dan 2 kolej swasta bakal dilantik menjadi kolej vokasional. Dengan jumlah ini, ia bakal menawarkan tempat kepada pelajar lepasan PMR melanjutkan pelajaran dalam bidang-bidang kemahiran.

Dengan kelebihan tenaga pengajar dari aspek kemahiran yang tinggi dalam bidang teknikal berbanding guru-guru di sekolah, BPTV telah mengorak langkah berkerjasama dengan pihak universiti-universiti teknikal dalam dan luar negeri, MOSTI, Yayasan Inovasi Negara serta institutsi swasta dalam bidang kerjaya dan penghasilan inovasi serta rekacipta bertaraf antarabangsa. 

Teman, selaku mentor KIK kepada para fasilitator di kolej-kolej vokasional amat berbangga kerana diberi peluang melatih dan menyumbang tenaga ke arah kolej bertaraf antarabangsa serta melahirkan modal insan berketrampilan pada masa hadapan.

Bersama Timbalan Pengarah BPTV

Sesi Bengkel KIK dengan pensyarah dari kolej-kolej di bawah BPTV

Tiada ulasan :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by yob! ini teman la...

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih