Rabu, Jun 05, 2013

Pengurusan Kreatif: Step by step

Buku ini teman dan sahabat teman tulis bertujuan memberikan bimbingan asas tentang pelaksanaan projek Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) secara langkah demi langkah berdasarkan Kitaran PDCA. Penulis telah menyusun Kitaran PDCA kepada bentuk QC Story (Perlaksanaan Kawalan Kualiti). Beberapa kaedah dan teknik serta alat-alat kualiti (QC tool) asas yang lazim digunakan dalam projek KIK dijelaskan kepada pembaca. 

QC Story dimulakan dengan Bab Kenal Pasti Masalah. Diikuti dengan Pemilihan Masalah, Penjelasan Masalah, Penetapan Sasaran Projek, Analisis Punca Masalah, Cadangan Penyelasaian, Pelaksanaan, Pemerhatian, Pemantauan dan Penyeragaman, dan Pencapaian dan Penciptaan Nilai.

Setiap bab dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu Bahagian Nota, Bahagian Aktiviti, dan Bahagian Soalan Perbincangan. Simbol berbeza bagi setiap bahagian disediakan bagi membolehkan pembaca membezakan aktiviti pembacaan.

Sesungguhnya, penulisan buku ini berasaskan pengalaman teman dan sahabat teman sebagai “practitioner”  dalam pelaksanaan projek KIK dan projek inovasi. Pengalaman sebagai ahli KIK, ketua kumpulan, fasilitator kumpulan KIK, dan sebagai pembentang projek dalam konvensyen KIK, telah mendorong agensi kerajaan, bahagian-bahagian di beberapa kementerian dan pihak berkuasa tempatan mengundang sebagai penceramah, fasilitator, dan sebagai panel penilai bagi kumpulan inovatif dan kreatif (KIK) serta dalam bidang-bidang berkaitan penyelidikan dan pembangunan inovasi. Untuk keterangan lanjut berkaitan buku dan latihan sila e-mail drybos@gmail.com


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih