Jumaat, Oktober 04, 2013

Fasilitator Kursus Komputer Bersama Jabatan Agama Islam Perak

Pada 3 hingga 4 Oktober teman berkesempatan bersama-sama dengan kakitangan Bahagan Pendidikan, Jabatan Agama Islam Negeri Perak dalam kursus berkaitan pembinaan pangkalan data dan analisis data. Jemputan untuk memberi latihan tersebut teman terima kerana teman mengibaratkan kehadiran teman seperti 'sireh pulang ke gagang'. Ini kerana teman pernah menjadi keluarga Majlis Agama Islam Perak pada suatu ketika dahulu. Melihat akan kesungguhan dan iltizam para peserta dalam kursus berkenaan, ini memberikan petunjuk bahawa kecemerlangan pengurusan organisasi ini dapat dipertingkatkan.

Dalam ucapan pembukaan kepada peserta kursus, teman telah mengemukakan konsep 'cloud computing' yang sedang hebat disuburkan dengan perkembangan peranti-peranti mobil yang canggih. Oleh itu, cara bekerja terutama dalam pengurusan data dan maklumat telah berubah sesuai dengan generasi Y.

Dalam kursus berkenaan, teman telah memperkenalkan kepada para peserta membuat analisis data menggunakan formula dalam Excel dan Visual Basic, membina pangkalan data secara rangkaian setempat dan secara rangkaian luas. Oleh kerana tempoh kursus yang singkat, dengan kesungguhan dan keazaman yang tinggi, para peserta berjaya mengharungi cabaran walaupun mereka  dari latar belakang yang berbagai dari aspek pengetahuan komputer. Syabas kepada semua yang terlibat.

Bersama Pengarah Kolej Komuniti Batu Gajah dan Peserta Kursus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih