- Laktosa (4-7 %)
- Protein (0.6 – 1.0 %)
Pengeluaran Whey di seluruh dunia mencapai lebih kurang 118 juta ton/tahun, di mana 66 % di Eropah, 25 % di USA dan selebihnya 9 % dari negara-negara lain.
Ditinjau dari sudut halalnya, Whey dalam pembuatan keju atau mentega adalah dari enzim (renet, pepsin) kemungkinan penggunaan gelatin untuk pengatur tekstur dan kelembutan. Jenis Whey ada beberapa jenis bergantung pada jenis asid atau enzim yang digunakan. Antara whey dan campuran yang digunakan adalah seperti:
- Whey manis yang menggunakan enzim sebagai metod koagulasinya
- Whey asam diperoleh dari metod koagulasi yang menggunakan asam dan
- Whey teknis yang menggunakan asam selain asam laktat seperti HCl dan asam sulfat.
Dengan demikian, bahan tambahan tersebut perlu dicurigai. Apalagi jika bahan tersebut berasal dari Eropah atau Amerika. Penggunaan enzim campuran (rennet dan pepsin, bersumber dari babi) dalam pembuatan keju di Eropah dan Amerika semakin meningkat dari hari ke hari.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Komen anda akan disemak. Terima kasih