.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012Khamis, Disember 02, 2004

Sains dan teori

Kuliah 1(ringkasan):Sains adalah

-koleksi fakta

-cara menyiasat kejadian alamMenyiasat

-discover reliable knowledge (consistent good)

-Menggunakan kaedah saintifik;Org sains menggunakan kaedah saintifik.

Bagi ahli sosial, mereka menggunakan pemikiran kritikal.Pemikiran saintifik dan kritikal ini mempunyai 3 konsep utama:1.Empiricisme

Apa yang dibuktikan oleh 5 pancaindera (dibukti)Natural evident (reality)2.Rationalisme

Logic reasoning, tiada unsur emosi, perasaan dan kepercayaan3.Skepticisme (ragu)

Sentiasa perlu pembaharuan tiada kebenaran yang mutlak atas sesuatu dapatan mengiukut masa dan tempat.Metod yang saintifik adalah :

1. persoalan/isu

2. kumpul maklumat

3. cadangan jawapan

4. uji hipotesis (jangkaan awal)

5. buat kesimpulan (teori/prinsip/jawapan)Oleh itu orang yang berpemikiran saintifik dan kritikal tidak mudak membuat kesimpulan/generalisasi terhadap persekitaran dan kejadian sesuatu.

Namun, dalam Islam kadang-kadang akal semata-mata tidak dapat meneroka hikmah Allah atas sesuatu. Akal perlu kepada panduan AlQuran dan Hadith. Bukan seperti golongan qadariah dan pendokong falsafah Aristotle di mana menyatakan akal adalah segala-galanya.

Tiada ulasan :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by yob! ini teman la...

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih