Isnin, Mei 17, 2010

Radiasi: metos atau fakta

Hari ini adalah Hari Telekomunikasi Sedunia sseperti mana yang telah ditetapkan oleh pihak International Telecommunication Union (ITU) di Geneva. Sempena hari itu satu seminar berkaitan jalur lebar (broadband) dan kesan radiasi di adakan di SUK Negeri Perak. Tema pada tahun ini seperti yang diumumkan oleh ITU adalah "BETTER CITY AND BETTER LIFE WITH ICTs". Beberapa kertas kerja telah dibentangkan oleh pembentang yang dijemput khas.Salah satu isu yang menarik perhatian para peserta seminar adalah berkaitan penggunaan alatan wireless broadband dan telefon selular sama ada mempunyai kesan radiasi. Pembentang kertas kerja dari Kementerian Kesihatan telah ditanya bertubi-tubi oleh peserta kerana keperihatinan peserta kepada isu kesihatan.

Pembentang telah menyatakan bahawa kesan radiasi terbahagi kepada 2 iaitu kesan radiasi tak mengion (tidak merosakkan DNA) dan kesan radiasi mengion (merosakkan DNA). Kesan radiasi mengion adalah seperti xray mana kala kesan radiasi tak mengion adalah seperti alatan telefon.

Kesan penggunaan telefon dan alatan broadband (tidak mengion) mempunyai 2 kesan iaitu kesan dalam bentuk biologi dan kesan kepada kesihatan. Penggunaan telefon dan alatan broadband akan menyebabkan kesan panas pada alat berkenaan. Gelombang radio pada 450 and 2700 MHz kuasa yang dihasilkan hanyalah dari 0.1 to 2 watt. Kepanasan ini akan semakin tinggi kalau digunakan pada masa lama. Kesan panas ini akan menyebabkan kesan biologi yang mana badan dengan secara semula jadi akan meneutralizekan kepanasan tersebut. Namun yang menjadi persoalan yang belum terjawab oleh kajian WHO adalah kesan kepada kesihatan dalam masa panjang. Sehingga hari ini, tiada bukti yang konsisten tentang kesan pendedahan gelombang radio di bawah 1 watt.

Kita tunggulah hasil kajian WHO yang menjanjikan akan dikeluarkan pada 18 Mei 2010. Hasil kajian ini dijalankan hampir 20 tahun dengan melihat kesan jangka pendek dan jangka panjang penggunaan alatan telekomunikasi.

Meminjam kata-kata penutup oleh pembentang, segala peralatan hasil inovasi dan kreativiti akal manusia ada kebaikan dan keburukan. Kalau ikut Adam Smith, beliau mengemukakan istilah 'kos melepas'. Namun, kita sebagai pengguna yang bijak, perlu pandai mengoptimumkan hasil inovasi sains dan teknologi tetapi dalam masa yang sama kita meminimumkan risiko dan bahaya akibat dari teknologi. Kepada kanak-kanak, penggunaan alatan gelombang broadband dan telekomunikasi perlu dihadkan kepada penggunaan yang penting kerana otak mereka masih muda dan sensitif dengan kesan radiasi. Ini bukan bermakna gelombang tersebut penyebab penyakit seperti kanser.

Pada teman, jika manusia bergantung kepada segala gelombang alatan komunikasi dan persekitaran, manusia menjadi tegang. Menurut Dr Azhar Sarip persekitaran akan mewujudkan 4 tahap gelombang kepada otak (paling tinggi ke paling rendah)
  1. Beta - stress, semasa berfikir, dan bekerja
  2. Alpha - bersantai
  3. Theta - tidur-tidur ayam dan tenang.
  4. Delta - tidur nyenyak.
Oleh itu, 90% manusia duduk di gelombang Beta (stress dan radiasi). Namun, untuk meredakan gelombang beta, azan dianjurkan supaya kita berada pada gelombang Theta. Banyak perkara ajaib berlaku di dalam gelombang ini. Dunia akan rosak binasa seandainya tiada gelombang Theta. Azan menstabilkan dunia ni.. dari gelombang terlalu tinggi atau terlalu rendah. Azan satu terapi yang baik dan sangat penting. Jadi, kurangkan radiasi pada gelombang beta dengan azan dan solat supaya gelombang theta dapat meredakan risiko kemerosotan kesihatan dalam jangka panjang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih