Rabu, Jun 10, 2009

Gagasan dan Wala'

Kepemimpinan boleh didefinisikan sebagai suatu proses yang kompleks di mana dengannya seseorang itu (pemimpin) mempengaruhi orang-orang lain (pengikut) melaksanakan dan menyempurnakan misi, tugasan, atau objektif-objektif dan dengan itu membawa organisasi menjadi lebih jelekit dan bersepadu. Kepemimpinan menjadikan orang lain mahu mencapai gagasan dan objektif-objektif yang tinggi.

DS TG Hadi Awang cuba membawa ‘gagasan’ (itu pun kalu nak diiktiraf sebagai gagasan) Kerajaan Perpaduan. Belum sempat difahami dan cernai oleh khalayak, terdapat suara-suara bangkangan dari dalam PAS. TG Nik Aziz membangkang manakala Dato Mustafa Ali arahkan berhenti berseloka atas tajuk kerajaan perpaduan. Jadi apakah taraf gagasan kepimpinan PAS ini?

Persoalan wala’ yang dipelopori oleh Ikwan Muslimin Mesir sering dibangkitkan oleh ahli PAS. Seolah-olah ini sebagai tiket untuk menidakkan kepelbagaian pendapat dalam mempertikaikan isu kerajaan perpaduan. Adakah kerana gagasan blur keluar dari mulut pimpinan tertinggi menyebabkan persoalan wala’ digunakan untuk mengunci pendapat yang berbagai.

Donald Clark (1997) menyatakan; "The basis of good leadership is honourable character and selfless service to your organization. In your employee's eyes, your leadership is everything you do that effects the organization's objectives and their well being. A respected leader concentrates on what she is (be) (beliefs and character), what she knows (job, tasks, human nature), and what she does (implement, motivates, provide direction). Apa yang menyebabkan seseorang itu mahu mengikut seseorang pemimpin? Orang mahu dipimpin oleh orang yang mereka hormati dan seseorang pemimpin yang mempunyai 'clear sense of direction'. Jadi adakah pimpinan PAS ini telah jelas gagasan yang hendak dibawa?.

Pada hari ini 11 Jun 2009 dalam satu sidang akhbar kali pertama selepas muktamar, bapak Presiden secara terbuka menyatakan, kerajaan perpaduan belum lagi menjadi satu cadangan Pakatan Rakyat dan juga belum lagi dibincangkan semasak-masaknya dalam PAS.

Adui...haru dengan penjelasan bapak presiden ni... Mohonlah agar pimpinan PAS jangan terkena penyakit menteri Umno..ikut sedap mulut bila bercakap berkaitan dasar dan gagasan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih