.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012Ahad, Oktober 24, 2010

Jika takut dilambung ombak...

Jika takut dilambung ombak Jangan berumah ditepi pantai,

Pepatah melayu telah lama mengajar kita; ‘kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai’, atau ‘kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga’. Kedua-dua pepatah lama ini memberikan satu nilaian yang tinggi terhadap pentingnya menjana dan mencerna minda yang positif sebelum kita melangkah ke satu-satu keputusan.

Jika kita ingin berumah di pantai, maka kita perlu buangkan perasaan takut dilambung ombak. Inilah yang dikatakan persiapan minda, persediaan minda untuk menerima hakikat bahawa jika kita membina rumah di tepi pantai, maka pasti akan datang musim tengkujuh yang membawa ombak besar dan air bah. Maka jika kita telah bersedia, maka apakah yang perlu dikhuatiri lagi.

Persiapan minda kita telah memberikan separuh daripada kekuatan yang diperlukan untuk berhadapan dengan ombak. Separuh lagi akan dipenuhi dengan ikhtiar, usaha dan perancangan rapi untuk menghadapi ombak tersebut. Mungkin dengan menyediakan perahu dan sampan, membina rumah yang tinggi tiangnya, atau rumah berakit yang bisa timbul di atas air.

Lihatlah betapa para ilmuan dahulu, datuk nenek kita telah lama mengajarkan mengenai minda positif ini. Maka menjadi tugas kita kini mencernakan kembali pengalaman dan pesanan nenek moyang kita ini, untuk diperbaharui dan diberi nafas baru.

Tetapi, jika risiko berumah di tepi pantai diketahui, persiapan minda, emosi dan jasmani diabai, bila musibah mendatang, air mata darah sekalipun tidak berguna. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudia tidak berguna. Jangan persalahkan orang lain atas kesilapan diri sendiri.

Tiada ulasan :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by yob! ini teman la...

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih