Khamis, September 22, 2011

Kejayaan Pembudayaan Emel

Seorang rakan bertanya kepada teman tentang bagaimana budaya e-mel boleh berjaya diamalkan dengan menyeluruh dalam kalangan warga dalam sesebuah organisasi. Pada pendapat teman, kejayaan penggunaan aplikasi tersebut boleh dicapai dengan segera jika pengurusan atasan mempunyai sikap yang positif dan pro-aktif untuk menggunakan medium berkenaan. Dengan syarat kemahiran dan infrastruktur medium komunikasi berkenaan telah wujud.

Teman memberi contoh di Sekolah Jenis Kebangsaan Dinding, Pundut Lumut pada suatu ketika dahulu, telah berjaya mengimplimentasi budaya tersebut. Dalam lawatan teman pada tahun 2002, pengetua sekolah berkenaan, En. Tiong Ting Ming telah menceritakan bagaimana mereka telah melakar sejarah tersendiri dalam pembudayaan ICT dalam kalangan warga sekolah berkenaan.

Oleh itu,  faktor kejayaan pembudayaan adalah pengurus atasan. Jika pengurusan atasan tidak memberatkan soal penggunaan medium emel, bukan sahaja masa penyampaian maklumat lemah tetapi juga kos cetakan akan meningkat.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih