Isnin, Julai 30, 2012

Meriam Kampong

Di kampong teman setiap menjelang Ramadhan hingga Syawal, meriam telah menjadi tradisi mainan anak muda sejak dahulu.di kala waktu malam selepas solat terawih. Walaupun kos mengoperasi meriam agak tinggi, namun anak-anak muda bermain secara berkumpulan dengan menanggung kos secara bersama. Jika dahulu, setiap rumah memiliki meriam bersaiz kecil seperti meriam tanah dan tin, namun tradisi bermain meriam bersaiz besar seperti meriam buluh, paip dan kelapa amat disukai. Bunyi meriam amat kuat sehinggakan jika kereta diletakkan dalam jarak yang dekat dengan meriam, alarm kereta akan berbunyi akibat gegaran bunyi meriam tersebut.tersebut 


Meriam adalah sejenis mercun buatan sendiri yang popular semasa musim Ramadhan dan perayaan Hari Raya di Malaysia. Seperti juga mercun yang lain, meriam diharamkan seperti yang termaktub di dalam Akta Bahan Letupan 1957. ironinya, semakin ramai anak muda Melayu beralih kepada meriam yang lebih berbahaya sebagai alternatif kepada mercun komersial yang diharamkan oleh kerajaan.


Sesebuah meriam biasanya terdiri daripada sebatang selinder yang besar serta campuran kalsium karbida dan air. Tindak balas kimia yang terhasil daripada campuran kalsium karbida dan air di dalam selinder atau ruang menghasilkan asetilena, gas yang mudah meletup. Gas asetilena akan meletup apabila didedahkan kepada api. 
Meriam Tin

Meriam Tanah

Meriam Kelapa

Meiam Paip: Cara Memasang 

Meriam Paip Bagan Datuh

Meriam Batang Paip Kg Talang Kuala Kangsar

Meriam Buluh

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih