Selasa, Julai 24, 2012

Pengurusan SYABAS yang tidak syabas

Sistem ekonomi Malaysia telah banyak memberikan peluang kepada pihak swasta, mengaut keuntungan dari sumberdaya alam yang dimiliki melalui pemberian konsesi atau hak istimewa. Akibatnya,  hasil dari sumberdaya alam itu dinikmati dengan bayaran yang tinggi dan rakyat secara sistematik semakin dimiskinkan melalui pendapatan benar. 

Islam menetapkan sumberdaya alam perlu dikongsi penggunaan secara percuma atau kos yang minimum. Inilah yang pernah dikuliahkan oleh pensyarah teman di Fakulti Pengajian Islam UKM pada 1980an yang juga pernah menjadi penasihat syariah Bank Islam pada ketika itu. Ia memetik hadis rasul di mana Rasulullah saw. bersabda: 

Islam bersyarikat dalam tiga perkara: air, padang rumput, dan api.  (HR. Ahmad)

Seluruh rakyat harus dapat menikmati hasil dari sumberdaya alam tersebut. Oleh itu, negara wajib mengurus sumberdaya alam itu dengan sebaik-baiknya, boleh jadi melalui perusahaan milik negara, untuk kesejahteraan rakyat. Negara tidak boleh sama sekali menyerahkan aset sumberdaya alam kepada pihak swasta. Sebab, tindakan ini seperti menyerahkan sesuatu yang bukan miliknya kepada pihak lain, yang tentu akan merugikan sang pemilik, iaitu rakyat. 

Pengurusan air di negeri-negeri dalam Malaysia telah diswasta sejak zaman Tun Mahathir. Oleh yang demikian bencana terhadap rakyat umum sentiasa menunggu dari aspek kos dan kecekapan pengurusan sumberdaya yang sepatutnya percuma. SYABAS misalnya, dengan pengurusan air yang tidak cekap telah mengakibatkan ancaman kepada pengguna umum. Oleh itu mengswastakan beberapa industri sumberdaya kadang kala perlu diteliti semula atau dipantau secara dekat oleh pemerintah supaya bukan keuntungan menjadi fokus tetapi kebajikan umum menjadi prioriti.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih