.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012Selasa, Julai 24, 2012

Pengurusan SYABAS yang tidak syabas

Sistem ekonomi Malaysia telah banyak memberikan peluang kepada pihak swasta, mengaut keuntungan dari sumberdaya alam yang dimiliki melalui pemberian konsesi atau hak istimewa. Akibatnya,  hasil dari sumberdaya alam itu dinikmati dengan bayaran yang tinggi dan rakyat secara sistematik semakin dimiskinkan melalui pendapatan benar. 

Islam menetapkan sumberdaya alam perlu dikongsi penggunaan secara percuma atau kos yang minimum. Inilah yang pernah dikuliahkan oleh pensyarah teman di Fakulti Pengajian Islam UKM pada 1980an yang juga pernah menjadi penasihat syariah Bank Islam pada ketika itu. Ia memetik hadis rasul di mana Rasulullah saw. bersabda: 

Islam bersyarikat dalam tiga perkara: air, padang rumput, dan api.  (HR. Ahmad)

Seluruh rakyat harus dapat menikmati hasil dari sumberdaya alam tersebut. Oleh itu, negara wajib mengurus sumberdaya alam itu dengan sebaik-baiknya, boleh jadi melalui perusahaan milik negara, untuk kesejahteraan rakyat. Negara tidak boleh sama sekali menyerahkan aset sumberdaya alam kepada pihak swasta. Sebab, tindakan ini seperti menyerahkan sesuatu yang bukan miliknya kepada pihak lain, yang tentu akan merugikan sang pemilik, iaitu rakyat. 

Pengurusan air di negeri-negeri dalam Malaysia telah diswasta sejak zaman Tun Mahathir. Oleh yang demikian bencana terhadap rakyat umum sentiasa menunggu dari aspek kos dan kecekapan pengurusan sumberdaya yang sepatutnya percuma. SYABAS misalnya, dengan pengurusan air yang tidak cekap telah mengakibatkan ancaman kepada pengguna umum. Oleh itu mengswastakan beberapa industri sumberdaya kadang kala perlu diteliti semula atau dipantau secara dekat oleh pemerintah supaya bukan keuntungan menjadi fokus tetapi kebajikan umum menjadi prioriti.

Tiada ulasan :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by yob! ini teman la...

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih