Selasa, Julai 03, 2012

Persidangan Kebangsaan Pendidikan Islam 2012

3 Julai 2012, Persidangan Kebangsaan Pendidikan Islam yang julung-julung kali diadakan oleh Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) telah banyak memberi dan mengubah sarwa teman terhadap perkembangan pendidikan Islam pada masa kini. Dari sesi plenari hingga ke sidang selari, telah banyak memberi input semasa yang boleh digunakan dan difikirkan untuk penambahbaikan dari segi idea dan perlaksanaan pengajaran dan pembelajaran.

Moto 'Rijal mutaddayyin' (pemuda beragama di pelbagai bidang) perlu diterapkan dalam kalangan pendidik dan pelajar supaya misi menghadapi dualisme sistem pendidikan dapat dihadapi dengan baik. Strategi 'Laroja' ( strategi pemain bola Sepanyol dalam menjuarai bola sepak Eropah) juga mendapat perhatian dalam menghadapi cabaran pendidikan Islam semasa. Tidak ada seorang yang dianggap hero tetapi memerlukan sinergi dan kolaborasi semua pihak untuk memproleh kejayaan.

Kesempatan itu juga, teman telah membentangkan tentang kertas kerja berkaitan captology dalam laman-laman web Al-Quran turut menarik perhatian para hadirin. Syabas kepada IPGKPI dalam meneraju wacana ilmu pendidikan Islam.
Pembentangan tentang Captology

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih