Ahad, September 02, 2012

Coklat kurang risiko sakit jantung?

Betulkah makan coklat boleh mengurangkan risiko sakit jantung? Lelaki yang makan coklat dalam kadar sederhana setiap minggu didapati semakin kurang kena angin ahmar dalam tempoh 10 tahun dibandingkan mereka yang tidak makan langsung. Responden yang mengambil bahagian dalam kajian perkara itu makan banyak coklat, sama dengan satu pertiga cawan cip coklat mengurangkan risiko sakit jantung sehingga 17 peratus. 

Seramai 37,103 lelaki Sweden berusia 49 hingga 75 tahun mengambil bahagian dalam kajian itu, lapor akhbar Daily Mail. Cara pemakanan mereka dinilai menerusi soalan mengenai makanan terutama sekerap mana mereka makan coklat. Kemajuan dari segi kesihatan lelaki terbabit direkod selama 10 tahun. Daripada bilangan keseluruhan responden, penyelidik mencatat 1,995 orang yang kena sakit jantung sebanyak sekali. -  Berita Harian 2 Sept 2012

Dalam buletin terbitan Medical News Today telah menerbitkan dapatan yang sama.  Penyelidik dari University of Cambridge, England melaporkan dapatan tersebut dalam BMJ (British Medical Journal) dan   European Society of Cardiology Congress di Paris, France.

Dr Oscar Franco dan penyelidik  telah menerangkan tentang kajian dan mengesahkan dapatan dalam kajian-kajian lepas tentang penggunaan coklat meningkatkan kesihatan jantung.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih