.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012Selasa, April 27, 2010

Whey

Whey adalah salah satu jenis bahan asas yang digunakan dalam pembuatan suatu produk. Whey adalah campuran berbagai jenis protein seperti beta-lactoglobulin, alpha-lactalbumin dan serum albumin yang boleh dijumpai dalam susu dan keluaran susu. Whey banyak digunakan dalam produk seperti susu bayi, susu, makanan bayi dan juga pada flavor. Salah satu tujuan Whey digunakan untuk mengurangkan kos pengeluaran. Whey banyak dalam keluaran keju atau mentega. Whey dengan kata lain adalah serum susu terdiri dari komponen utamanya adalah:

  • Laktosa (4-7 %)
  • Protein (0.6 – 1.0 %)
Pengeluaran Whey di seluruh dunia mencapai lebih kurang 118 juta ton/tahun, di mana 66 % di Eropah, 25 % di USA dan selebihnya 9 % dari negara-negara lain.

Ditinjau dari sudut halalnya, Whey dalam pembuatan keju atau mentega adalah dari enzim (renet, pepsin) kemungkinan penggunaan gelatin untuk pengatur tekstur dan kelembutan. Jenis Whey ada beberapa jenis bergantung pada jenis asid atau enzim yang digunakan. Antara whey dan campuran yang digunakan adalah seperti:

  • Whey manis yang menggunakan enzim sebagai metod koagulasinya
  • Whey asam diperoleh dari metod koagulasi yang menggunakan asam dan
  • Whey teknis yang menggunakan asam selain asam laktat seperti HCl dan asam sulfat.

Dengan demikian, bahan tambahan tersebut perlu dicurigai. Apalagi jika bahan tersebut berasal dari Eropah atau Amerika. Penggunaan enzim campuran (rennet dan pepsin, bersumber dari babi) dalam pembuatan keju di Eropah dan Amerika semakin meningkat dari hari ke hari.

Tiada ulasan :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by yob! ini teman la...

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih