Selasa, September 06, 2011

Tranformasi Berjaya Rakyat Sejahtera

Slogan -Tranformasi Berjaya Rakyat Sejahtera - amat tepat sekali di dalam memacu rakyat menuju status negara maju. Jika diteliti dari segi makna perkataan 'tranform' ia membawa maksud perubahan. Slogan ini sangat signifikan jika setiap individu menghayati secara mendalam. 

Perubahan yang harus dibuat adalah perubahan yang bersifat positif. Bermula dari perubahan dalaman iaitu dari hati kepada sikap dan amalan yang baik, akan membawa impak positif kepada kehidupan seseorang individu. Jika seorang warganegara berubah diikuti dengan perubahan peringkat komuniti, secara tidak langsung negara akan menjadi lebih sejahtera.

Transfomasi akan menjadi mudah serta menyeronokkan jika perubahan itu bersandar kepada tiga komponen iaitu iman, jihad serta matlamat akhir untuk mencapai syurga. Transfomasi ini akan membawa maksud bermula daripada awal juga perlu diubah kepada memulakan sesuatu dengan mengingati matlamat akhir kerana cara itu lebih berkesan untuk mendorong seseorang berubah.Matlamat bukan sahaja hanya kepada jangka pendek tetapi meliputi kehidupan selepas kematian.

Cerita sejarah hijrah dan transformasi Nabi Muhammad SAW adalah cerita lama yang boleh dijadikan inspirasi jika individu dapat menghayati cara hidup Baginda dalam niat untuk melakukan perubahan ke arah kehidupan lebih sejahtera. Walaupun asasnya perubahan seolah-olah sukar untuk dilaksanakan tetapi dengan keyakinan kepada janji Allah seseorang itu mampu melakukannya dengan syarat sentiasa berdoa bersungguh-sungguh, berusaha melakukan suruhan agama, kreatif dalam berusaha dan akhirnya bertawakal kepada Allah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih