.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012Khamis, September 08, 2011

Sahabat di hati: Rahmat Choo

Pada malam akhir Ramadhan lepas (29 Ogos), Teman tetiba teringat sahabat lama di Bumi Kenyalang Hj Rahmat Choo Abdullah. Lalu teman mengutus SMS ucapan hari raya.

Dua puluh minit selepas itu, teman menerima balasan SMS dari beliau:SMS tersebut menyebabkan teman terus mendail hp. Sangkaan teman beliau berada di Sarawak adalah meleset. Rupa-rupanya beliau berada di Kuala Selangor. Dalam perbualan ringkas melalui telefon tersebut, rupa-rupanya, itulah perbualan terakhir teman dengannya. Pada tanggal 7 Sept 2011 beliau telah menghembuskan nafas terakhir kerana menghidap kanser hati.

Setelah berita sedih teman terima, teman teringat kembali perbualan ringkas di telefon kali terakhir:

Teman: Assalamualaikum dan selamat hari raya
RC: Wsalam dan selamat hari raya maaf zahir dan batin. Terima kasih la ingat saya
RC: Nak datang ke Kuala Selangor ke
Teman: Tidak kot sebab ada macam-macam program hari raya ni.
Teman: Macamana boleh ada di Kuala Selangor ?(soalan ini ditanya kerana setahu teman RC telah beberapa kali diduga  Allah dengan penceraian)
RC: Rumah anak.
RC: Kalau kita jumpa, tentu awak tak kenal saya, sebab saya macam orang Somalia. Badan saya kurus kering dan perut saya buncit. Saya ni baru balik kameotrapi di Sarawak dan rehat la di Kuala Selangor. Saya masih cuti sakit. Mohon tukar ke Semenanjung tak boleh sebab jawatan saya tak kosong di IPG sini.
Teman: hmm, sabar la.
RC: Kalau awak nak tengok gambar saya terakhir, add la saya kat FaceBook.
Teman: Ok nanti saya add selepas balik bercuti raya ni. Ok la Tuan Haji...semoga cepat sembuh.
RC: Terima kasih la call saya. selamat hari raya maaf zahir dan batin.

Itu la perbualan terakhir kami. Sekembali dari bercuti, allahyarham teman add dalam FB teman. Namun penantian teman di sah sebagai rakan masih belum dibuat oleh RC. Rupa-rupanya RC sedang bertarung dengan penyakit yang dihidapi sehinggalah teman menerima berita pemergian RC buat selama-lamya.

Sepanjang perkenalan teman dengan allahyarham, beliau adalah orang yang sangat baik, ringan tulang dan ceria. Pada tahun lepas (2010) beliau tidak lupa mengirimkan kek lapis Sarawak kepada teman. Bila bertemu dalam sesi-sesi mesyuarat Program Pembestarian Sekolah, beliau dianggap sebagi sifu dan pakar rujuk dalam program berkenaan. Pendapat dan ide selalu disegani dalam sesi-sesi mesyuarat. Namun kini, allahyarham sudah tiada. Moga Allah mencucuri rahmatnya kepada Almarhum Hj. Rahmat Choo Abdullah
 ALFatihah..

p/s Syawal tahun ini almarhum adalah satu2nya individu yang teman hantar SMS  ucapan hari raya kerana objektif tahun ini adalah tidak menghantar SMS kerana teman ingin menilai sejauhmana diri ini diingati dan dihati rakan-rakan. Terima kasih yang telah menghantar SMS ucapan hari raya.

Tiada ulasan :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by yob! ini teman la...

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih