Khamis, Disember 01, 2011

Awas Pemimpin Jumud


Dalam ucapan Presiden UMNO di Perhimpunan Agong 2011 telah menyentuh tentang cabaran besar iaitu menghadapai pengaruh media sosial. Kenapa ini cabaran, senjata dan pengaruh baru? Kerana media sosial sangat berkuasa dalam semua bidang baik aspek politik, ekonomi atau pendidikan. Ada yang menyatakan media sosial menyebabkan pelbagai kekacauan tetapi mahu tidak mahu ia adalah alat untuk menjamin individu mampu bersaing dan relevan dalam dunia baru. 

Ahli techno savvy mempunyai kuasa baru ini. Para pemimpin perlu membina kuasa dengan kerjasama generasi techno-savvy ini. Pemimpin yang berjaya, jika mereka mengoptimum kepakaran tersebut dan penggunaan teknologi media ini dengan maksimum. 

Pemimpin organisasi, pemimpin masyarakat dan pemimpin komuniti perlu mencipta kuasa dalam era media sosial kerana ia akan menguasai 3 bidang dan sentiasa relevan.

  1. Media ini berkait dengan manusia dan komunikasi. Media ini akan memastikan keberadaan kita dalam media baru seperti Facebook dan Twitter. Media baru adalah tetang teknologi connectivity dan communication.  Dengan sifat media sosial yang bercirikan globalisasi dan amalgamasi,  telah membuka pintu yang lebih besar kepada peluang dan ruang komunikasi. 
  2. Media ini mampu mencipta Persepsi dan Kepercayaan. Penggunaan media ini akan membantu individu membina imej, rapport dan membina kepercayaan. Dengan meletakkan sentiasa diri individu sebagai objek di hadapan orang ramai dengan lebih dekat, ia akan membina populariti, kesukaan, keselesaan dan keuntungan kepada individu tersebut.
  3. Saling berkait dan Konvergen. Satu kelemahan biasa yang berlaku dalam kalangan pengguna web adalah selepas satu artikel dipos di internet, ia dibiarkan tanpa dilawati. Namun, kini teknologi web telah boleh dipaut dengan berbagai media sosial lain seperti  two-faced book, twitter, dan perkhidmatan lain. Banyak cara mengintergrasi pos ke beberapa sosial network lain yang boleh dimanfaatkan. Ping.fm boleh feed pos kepada lebih 40 platform media social. Oleh itu penyebaran akan lebih meluas dan berkesan

Oleh itu, para pemimpin yang telah sedar tentang kepentingan senjata baru adalah pemimpin yang akan sentiasa relevan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih