.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012Khamis, Disember 01, 2011

Awas Pemimpin Jumud


Dalam ucapan Presiden UMNO di Perhimpunan Agong 2011 telah menyentuh tentang cabaran besar iaitu menghadapai pengaruh media sosial. Kenapa ini cabaran, senjata dan pengaruh baru? Kerana media sosial sangat berkuasa dalam semua bidang baik aspek politik, ekonomi atau pendidikan. Ada yang menyatakan media sosial menyebabkan pelbagai kekacauan tetapi mahu tidak mahu ia adalah alat untuk menjamin individu mampu bersaing dan relevan dalam dunia baru. 

Ahli techno savvy mempunyai kuasa baru ini. Para pemimpin perlu membina kuasa dengan kerjasama generasi techno-savvy ini. Pemimpin yang berjaya, jika mereka mengoptimum kepakaran tersebut dan penggunaan teknologi media ini dengan maksimum. 

Pemimpin organisasi, pemimpin masyarakat dan pemimpin komuniti perlu mencipta kuasa dalam era media sosial kerana ia akan menguasai 3 bidang dan sentiasa relevan.

  1. Media ini berkait dengan manusia dan komunikasi. Media ini akan memastikan keberadaan kita dalam media baru seperti Facebook dan Twitter. Media baru adalah tetang teknologi connectivity dan communication.  Dengan sifat media sosial yang bercirikan globalisasi dan amalgamasi,  telah membuka pintu yang lebih besar kepada peluang dan ruang komunikasi. 
  2. Media ini mampu mencipta Persepsi dan Kepercayaan. Penggunaan media ini akan membantu individu membina imej, rapport dan membina kepercayaan. Dengan meletakkan sentiasa diri individu sebagai objek di hadapan orang ramai dengan lebih dekat, ia akan membina populariti, kesukaan, keselesaan dan keuntungan kepada individu tersebut.
  3. Saling berkait dan Konvergen. Satu kelemahan biasa yang berlaku dalam kalangan pengguna web adalah selepas satu artikel dipos di internet, ia dibiarkan tanpa dilawati. Namun, kini teknologi web telah boleh dipaut dengan berbagai media sosial lain seperti  two-faced book, twitter, dan perkhidmatan lain. Banyak cara mengintergrasi pos ke beberapa sosial network lain yang boleh dimanfaatkan. Ping.fm boleh feed pos kepada lebih 40 platform media social. Oleh itu penyebaran akan lebih meluas dan berkesan

Oleh itu, para pemimpin yang telah sedar tentang kepentingan senjata baru adalah pemimpin yang akan sentiasa relevan.

Tiada ulasan :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by yob! ini teman la...

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih