.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012Khamis, Disember 01, 2011

Kejayaan Pemimpin Futuristik

Para pemimpin sentiasa diperhati, baik dari segi pemikiran, tindakan dan sikap. Mereka akan dijadikan contoh teladan dan sumber inspirasi. Untuk mengekalkan kualiti tersebut, team-work atau amal jama’i diperlukan supaya komitmen serta iltizam dalam gaya fikir dan tindakan akan sentiasa tekal.

Pemimpin yang bersifat idealistik dan mempunyai pandangan yang futuristik sentiasa memerlukan pengetahuan baru dan sentiasa kreatif. Oleh itu sumber kepada pengetahuan ini adalah dari sumber manusia dan bukan manusia. Sebagai seorang pemimpin, sumber manusia (think tank) amat popular digunakan. Namum ada pemimpin yang salah membuat pemilihan sumber manusia tersebut.

Di antara persoalan dan senarai semak pemimpin yang mempunyai idealisme tersebut adalah: 
  1. Siapakah yang di kelilingi oleh pemimpin tersebut? Adakah pengampu, oportunis, atau ilmuan kreatif dan futuristik?
  2. Bagaimana idea kreatif dan konstruktif ini dapat dirancang dan digarap untuk menjadi kenyataan? 
Jika ia mempunyai visi dan idea yang futuristik tetapi di kelilingi oleh pengampu dan golongan opoturnis dan gagal mengimplentasi idea menjadi realiti, ini adalah kegagalan seseorang yang bernama pemimpin.

Tiada ulasan :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by yob! ini teman la...

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih