Khamis, Disember 01, 2011

Generasi Y Dalam Sektor Pekerjaan

Generasi Y yang lahir sejak 1980an kini sedang memasuki bidang pekerjaan. Dianggarkan terdapat 70 juta orang seluruh dunia. Oleh itu beberapa pengubahsuaian perlu dilakukan. Jika pengubahsuaian gagal dilakukan, gap generasi berlaku. Contoh perbezaan gap generasi adalah seperti generasi Y mendapat pengetahuan dengan peranti teknologi  tetapi golongan "dinosaur"  mendapakan maklumat melalui buku. Oleh itu, ada beberapa trait atau ciri yang boleh dilihat dalam kalangan Generasi Y ini yang boleh dijadikan panduan kepada para pengurus kategori “dinosaur”:

Tech-Savvy:
Mereka membesar dengan teknologi dan di kelilingi oleh peranti seperti BlackBerrys, laptop, telefon bimbit dan lain-lain gadgets. Generation Y sentiasa boleh dihubungi dalam 24 jam sehari dan 7 hari seminggu. Generasi ini berhubung dengan e-mail, SMS berbanding secara bersemuka.

Family-Centric:
Mereka suka fleksibeliti dalam jadual kerja tetapi generasi lama mungkin melihat sikap ini sebagai kekurangan komitmen, dan disiplin. Generasi Y yang profesional mempunyai visi tempat kerja yang berbeza dan mereka lebih mengutamakan keluarga dari kerja.

Achievement-Oriented:
Generasi initelah dipupuk dan dimanjakan oleh ibu bapa yang tidak mahu generasi ini membuat kesilapan seperti generasi sebelumnya. Generasi Y bercita-cita tinggi dan berorientasikan pencapaian. Mereka berkeyakinan, mencari cabaran baru dan tidak takut kepada persoalan yang remeh. Generasi Y mahu melakukan kerja yang bermakna dan proses pembelajaran yang kukuh.

Team-Oriented:
Generasi Y komited dengan kerja kumpulan. Mereka menghargai kerja berpasukan kerana dengan caraa ini mereka mendapatkan input dan kekuatan antara satu sama lain. Mereka setia dan mahu menjadi salah seorang ahli dalam pasukan.

Attention-Craving:
Generasi Y memerlukan perhatian dalam bentuk maklum balas dan bimbingan. Mereka perlu sentiasa diberi pujian dan keyakinan. Generasi Y boleh memberi manfaat yang besar daripada mentor yang bersifat memberi panduan dan membangunkan jiwa mereka.

Dari trait yang dibincangkan di atas, para pemimpin organisasi perlu membuat pengubahsuaian dalam situasi kerja, polisi dan pendekatan. Kebijaksanaan Bill Gates memahami serta melayani keperluan generasi Y ini, telah memungkinkan beliau meraih kejayaan besar dalam dunia maklumat. Information is POWER. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih