.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012Khamis, Disember 01, 2011

Generasi Y Dalam Sektor Pekerjaan

Generasi Y yang lahir sejak 1980an kini sedang memasuki bidang pekerjaan. Dianggarkan terdapat 70 juta orang seluruh dunia. Oleh itu beberapa pengubahsuaian perlu dilakukan. Jika pengubahsuaian gagal dilakukan, gap generasi berlaku. Contoh perbezaan gap generasi adalah seperti generasi Y mendapat pengetahuan dengan peranti teknologi  tetapi golongan "dinosaur"  mendapakan maklumat melalui buku. Oleh itu, ada beberapa trait atau ciri yang boleh dilihat dalam kalangan Generasi Y ini yang boleh dijadikan panduan kepada para pengurus kategori “dinosaur”:

Tech-Savvy:
Mereka membesar dengan teknologi dan di kelilingi oleh peranti seperti BlackBerrys, laptop, telefon bimbit dan lain-lain gadgets. Generation Y sentiasa boleh dihubungi dalam 24 jam sehari dan 7 hari seminggu. Generasi ini berhubung dengan e-mail, SMS berbanding secara bersemuka.

Family-Centric:
Mereka suka fleksibeliti dalam jadual kerja tetapi generasi lama mungkin melihat sikap ini sebagai kekurangan komitmen, dan disiplin. Generasi Y yang profesional mempunyai visi tempat kerja yang berbeza dan mereka lebih mengutamakan keluarga dari kerja.

Achievement-Oriented:
Generasi initelah dipupuk dan dimanjakan oleh ibu bapa yang tidak mahu generasi ini membuat kesilapan seperti generasi sebelumnya. Generasi Y bercita-cita tinggi dan berorientasikan pencapaian. Mereka berkeyakinan, mencari cabaran baru dan tidak takut kepada persoalan yang remeh. Generasi Y mahu melakukan kerja yang bermakna dan proses pembelajaran yang kukuh.

Team-Oriented:
Generasi Y komited dengan kerja kumpulan. Mereka menghargai kerja berpasukan kerana dengan caraa ini mereka mendapatkan input dan kekuatan antara satu sama lain. Mereka setia dan mahu menjadi salah seorang ahli dalam pasukan.

Attention-Craving:
Generasi Y memerlukan perhatian dalam bentuk maklum balas dan bimbingan. Mereka perlu sentiasa diberi pujian dan keyakinan. Generasi Y boleh memberi manfaat yang besar daripada mentor yang bersifat memberi panduan dan membangunkan jiwa mereka.

Dari trait yang dibincangkan di atas, para pemimpin organisasi perlu membuat pengubahsuaian dalam situasi kerja, polisi dan pendekatan. Kebijaksanaan Bill Gates memahami serta melayani keperluan generasi Y ini, telah memungkinkan beliau meraih kejayaan besar dalam dunia maklumat. Information is POWER. 

Tiada ulasan :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by yob! ini teman la...

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih