.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012Isnin, November 05, 2012

Inovasi melalui Eksperimen

Rospin: Rostrum Pintar yang
mengubahsuai  ketinggian mikrofon
mengikut tinggi pengguna. 
Satu-satunya cara anda boleh melakukan inovasi adalah dengan eksperimen. Kebanyakan kita lupa tentang eksperimen. Kita selalu begitu tertumpu kepada deadline tugasan. Jika seseorang "melakukan sesuatu luar tugas rasmi" kita beranggapan bahawa ia adalah satu pembaziran masa dan wang. Walau bagaimanapun, berinovasi adalah penting untuk mendahului masa kini  dan merupakan satu medium yang sangat kompetatif untuk masa hadapan.

Jika anda mahu melakukan inovasi, anda perlu untuk mengatasi dua halangan:
  • Mencari masa untuk eksperimen
  • Mencari cara untuk eksperimen
Mencari masa untuk bereksperimen

Kita tahu bahawa Google menggalakkan pekerja mereka untuk menghabiskan 20% masa kerja mereka pada projek-projek peribadi. Ini kerana mereka sedar bahawa ia adalah peluang mereka untuk mencuba sesuatu yang baru dan inovasi.

Pada hakikatnya untuk membuat eksperimen tidak sesukar seperti yang difikirkan. Tidak ada seorang pun akan bekerja 100% tumpuan pada satu-satu kerja dalam sehari. Kita semua perlu rehat. Penumpuan penuh tanpa rehat sebenarnya menurunkan produktiviti. Kerja tanpa rehat ini cenderung untuk mengambil lebih lama kerja daripada jika anda mengambil rehat.

Menguji idea-idea baru boleh menyeronokkan. Ia adalah sejenis rehat yang diperlukan dari kerja-kerja biasa. Ia akan membuatkan masa 'down' anda lebih produktif.


Cara-cara untuk eksperimen

Sukar untuk menentukan pendekatan mana yang sesuai untuk eksperimen. Ia bergantung kepada jenis kerja yang anda lakukan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pendekatan yang boleh pertimbangkan.


  • Eksperimen di sandbox - Buat di kawasan tertutup di mana anda boleh mencuba idea-idea baru.  Ini adalah tempat yang sempurna untuk mencuba reka bentuk baru. Ia adalah selamat dan tiada siapa yang perlu pernah melihat cubaan buruk anda pada inovasi!


  • Eksperimen pada pengguna - Anda mungkin mahu mendedahkan beberapa idea-idea anda kepada pengguna sebenar. Sebagai contoh, anda mungkin mahu untuk mencuba beberapa ujian dengan kawan-kawan. Memang diakui eksperimen kepada pengguna berguna untuk  mendapatkan maklum balas daripada rakan-rakan mereka.

Selamat bereksperimen idea, produk atau proses.

Tiada ulasan :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by yob! ini teman la...

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih