Rabu, November 14, 2012

Terapi kaki di Hot Spring

Setelah letih dengan kesibukan kerja, sesekali teman merehatkan diri dari kesibukan tugas sambil menjalani terapi kesihatan. Terapi yang teman maksudkan adalah merendam kaki dengan air panas untuk mempercepatkan peredaran darah. Tempat rehat teman pilih kali ini adalah FELDA Residence Hot Springs di Sg Klah Sungkai. 

Petunjuk
Kolam rendam kaki

Pada peringkat permulaan merendam, memang teman tidak dapat merendam kaki kerana terasa kepanasan air tersebut. Setelah beberapa ketika, melalui mental setting yang betul, perasaan kepanasan dapat diatasi dan teman berjaya merendam sehingga selama 15 minit dan badan mengeluarkan peluh. Sehari selepas merendam, kaki teman kelihatan cantik.

Merah kaki teman

Amalan merendam kaki dengan air panas adalah satu kaedah penjagaan kesihatan yang popular di kalangan masyarakat Cina. Perubatan tradisional Cina mengesyorkan rendam kaki dengan air panas setiap hari supaya menggalakkan peredaran darah dan mengurangkan peluang demam. Terapi rendam kaki dengan air panas adalah satu siri penjagaan kesihatan yang berkesan kerana kaki adalah jantung kedua tubuh badan manusia. Terdapat banyak titik akupunktur di telapak kaki. Enam meridian (hati, hempedudi pundi kencing, buah pinggang, limpa dan perut) terdapat di kaki. 
Suhu 42 - 50 darjah celcius

Merendam kaki dalam air panas meningkatkan pengaliran darah ke bahagian atas tubuh badan dan juga melepaskan tekanan. Sebaik-baiknya, kaki perlu direndam sekali sehari dalam besen yang agak dalam, lebih daripada 15 sentimeter dalam sehingga betis boleh direndam juga. Mula dengan air panas, kira-kira 40 darjah Celsius sambil menambah air panas untuk mengekalkan suhu. Merendam sehingga berpeluh boleh melegakan. Keluarkan kaki anda apabila anda mula berpeluh. Dalam 15-30 minit anda akan berpeluh yang menunjukkan saluran tenaga tidak lagi berkembang. Berpeluh terlalu banyak bukan baik kerana ia menggunakan tenaga terlalu banyak. Orang yang sihat biasanya mula berpeluh dalam 20 minit, atau mungkin mengambil masa yang lebih lama bagi mereka yang mempunyai aliran tenaga.  Amalan ini juga merupakan cara yang baik untuk mencegah strok.

Kolam Mandi
Tempat merebus telurTiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih