.

Hirarki tertinggi kemahiran berfikir dalam Revised Taksonomi Bloom adalah penciptaan sesuatu yang baru Merenung nasib rakyat Palestin Kursus Dokumentasi Bahan Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Bersama wakil Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Negeri Perak dalam Bengkel Dokumentasi Bahan Inovasi 2013 Pembentangan Inovasi 2008 bagi Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 Menerima Anugerah Inovasi Kementerian Pelajaran 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Perak 2008 - Johan Bagi Projek e-Daftar Menerima Anugerah Inovasi Sempena Seminar Penyelidikan Anjuran BPG-IPG - Johan Bagi Projek e-Takwim Johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif Negeri Perak 2010 - Projek e-Chopp Pembentangan Projek Inovasi Bagi Anugerah Inovasi ICT 2011 di Telekom Malaysia Menerima Anugerah Inovasi ICT Negeri Perak 2011 - Johan Bagi Projek myKompetens Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang. Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Barang siapa yang solat sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun Sesi Latihan Fasilitator Pensyarah Kolej- kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia Puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat. Wahai isteriku, kehidupan ini seperti kita melayari bahtera di lautan Di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung Persepsi terhadap kualiti pendidikan di Lab School Jakarta amat mengujakan Bersama YB DS Dr. Zahid, YB ADUN Rungkup dan Bekas Ketua Polis Perak Bersama Pengarah IPG Kampus Ipoh Menerima Anugerah Inovasi 2009 Peringkat Negeri Perak  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung Panel Hakim Inovasi Majlis Perbandaran Manjung bersama peserta inovasi Panel Hakim Inovasi Majlis Bandaraya Ipoh Panel Hakim Inovasi Majlis Daerah Batu Gajah Cenderamata kepada teman sebagai Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 oleh Timbalan Menteri MOSTI Rumusan sebagai Ketua Panel Hakim KIK SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012 Bersama Pengarah BPTV,Panel-panel Hakim KIK dan Inovasi dari UPSI dan SIRIM bagi Pertandingan Inovasi SMV/SMT/KV Peringkat Kebangsaan 2012Rabu, November 14, 2012

Terapi kaki di Hot Spring

Setelah letih dengan kesibukan kerja, sesekali teman merehatkan diri dari kesibukan tugas sambil menjalani terapi kesihatan. Terapi yang teman maksudkan adalah merendam kaki dengan air panas untuk mempercepatkan peredaran darah. Tempat rehat teman pilih kali ini adalah FELDA Residence Hot Springs di Sg Klah Sungkai. 

Petunjuk
Kolam rendam kaki

Pada peringkat permulaan merendam, memang teman tidak dapat merendam kaki kerana terasa kepanasan air tersebut. Setelah beberapa ketika, melalui mental setting yang betul, perasaan kepanasan dapat diatasi dan teman berjaya merendam sehingga selama 15 minit dan badan mengeluarkan peluh. Sehari selepas merendam, kaki teman kelihatan cantik.

Merah kaki teman

Amalan merendam kaki dengan air panas adalah satu kaedah penjagaan kesihatan yang popular di kalangan masyarakat Cina. Perubatan tradisional Cina mengesyorkan rendam kaki dengan air panas setiap hari supaya menggalakkan peredaran darah dan mengurangkan peluang demam. Terapi rendam kaki dengan air panas adalah satu siri penjagaan kesihatan yang berkesan kerana kaki adalah jantung kedua tubuh badan manusia. Terdapat banyak titik akupunktur di telapak kaki. Enam meridian (hati, hempedudi pundi kencing, buah pinggang, limpa dan perut) terdapat di kaki. 
Suhu 42 - 50 darjah celcius

Merendam kaki dalam air panas meningkatkan pengaliran darah ke bahagian atas tubuh badan dan juga melepaskan tekanan. Sebaik-baiknya, kaki perlu direndam sekali sehari dalam besen yang agak dalam, lebih daripada 15 sentimeter dalam sehingga betis boleh direndam juga. Mula dengan air panas, kira-kira 40 darjah Celsius sambil menambah air panas untuk mengekalkan suhu. Merendam sehingga berpeluh boleh melegakan. Keluarkan kaki anda apabila anda mula berpeluh. Dalam 15-30 minit anda akan berpeluh yang menunjukkan saluran tenaga tidak lagi berkembang. Berpeluh terlalu banyak bukan baik kerana ia menggunakan tenaga terlalu banyak. Orang yang sihat biasanya mula berpeluh dalam 20 minit, atau mungkin mengambil masa yang lebih lama bagi mereka yang mempunyai aliran tenaga.  Amalan ini juga merupakan cara yang baik untuk mencegah strok.

Kolam Mandi
Tempat merebus telurTiada ulasan :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by yob! ini teman la...

Catat Ulasan

Komen anda akan disemak. Terima kasih